Een mama knuffelt haar verdrietige zoon en dochter.

Interessante artikels & aanraders

22.02.17: Dodelijk verkeersongeval Brugge

Na het dramatisch nieuws van het overleden jongetje in Brugge schieten woorden tekort … we willen echter een poging doen om ouders te ondersteunen met een aantal handvaten.

Het is goed als de omgeving na een sterfgeval niet te drastisch wijzigt. Als de regels op school of kinderopvang gewoon blijven gelden, dan geeft dat een vertrouwd en veilig gevoel. Kinderen gaan pas rouwen als ze zich veilig voelen, als de situatie voor hen rustig is.

Een van de beste manieren om een kind te helpen het verlies van een naaste te verwerken, is op al zijn vragen te antwoorden. Laat je kind zelf uitmaken waarover het wil praten en wees dus bereid het gesprek aan te gaan.

Geef je kind niet allerlei adviezen over hoe het zich zou moeten voelen. Accepteer de wijze waarop je kind omgaat met het verdriet. Laat je kind merken dat huilen mag, en dat lachen niet ‘verboden’ is. Verdriet indammen brengt eerder het gevaar dat het kind zich niet kan uiten en het via lichamelijke klachten naar boven komt. Je kunt je kind aanmoedigen een tekening te maken of een brief te schrijven. Dat kan een manier zijn om gevoelens te uiten.

Het is normaal dat je er momenteel zelf ook erg verdrietig bijloopt. Leg aan je kind uit dat dat normaal is en dat het zelf ook niet moet aarzelen om zijn gevoelens te tonen. Hoe het dat doet, speelt geen rol: zowel huilen, een tekening maken, naar foto’s kijken... kan voor je kind een opluchting zijn.

Hoe moeilijk de dood ook te aanvaarden is, het maakt deel uit van het leven. Als jij er op een natuurlijke manier over kan praten, zal dat je lieveling zeker helpen om het overlijden van een naaste te aanvaarden.

Wat hoe dan ook bijzonder belangrijk blijft in moeilijke perioden is samen dingen doen, samen lachen, samen voetballen, samen een gezelschapsspelletje spelen, samen een boekje lezen of naar je kind zijn favoriete tv-programma kijken. Hartsverbinding maken! Dat geeft kinderen de kracht die ze nodig hebben, de veiligheid om te weten dat ze graag gezien zijn, dat ze niet vergeten worden, dat ze verbonden zijn met degenen die ze het liefste zien, ondanks de moeilijke periode waar ze doorheen gaan.

Tijd vrij maken om dingen te doen die je batterijen opladen, met vrienden of je partner, zorgt voor een goede balans tussen zorg en zelfzorg. Ga, indien nodig, zelf gaan praten met iemand die je op een professionele manier kan opvangen. Dit komt je kind onrechtstreeks zeker ten goede.

Meer info vindt u op http://www.groeimee.be/verlies-en-verdriet/wat-het

Je kan ook steeds bij ons terecht: info@opvoedingswinkelbrugge.be of telefonisch op het nummer 050 47 55 15.

13.01.17: Hoe maken we Brugge nog meer kind- en jeugdvriendelijk?

2017 staat voor de deur en we zijn nu al begonnen met onze goede voornemens,
namelijk van Brugge een nóg meer kind- en jeugdvriendelijke stad maken.

Stad Brugge gaat de uitdaging aan om in 2018 het label ‘kindvriendelijke stad’ te behalen.
Een kindvriendelijke stad kunnen we pas vormgeven als veel mensen en diensten zich mee betrokken voelen. Om dit te doen hebben we jouw hulp nodig! Want we willen dat meer dan 2000 personen onze vragenlijst invullen tegen eind januari.
Dus ben je een ouder, werk je met kinderen en jongeren of heeft jouw dienstverlening invloed op het leven van kinderen en jongeren. Neem dan nu even 20 minuten de tijd om de vragenlijst in te vullen (niet noodzakelijk om op alle vragen te antwoorden)!

Aan de hand van die vragenlijst willen we in kaart brengen wat jij, je kinderen, je familie… denkt over wonen, leven, spelen, werken en studeren in Brugge.
Op basis van die info gaan we dan volgend jaar in gesprek met verschillende groepen.
Zo weten we welke kansen we kunnen grijpen om onze stad meer kindvriendelijk te maken.
Want een stad waar kinderen zich thuis voelen, is een stad waar iedereen zich thuis voelt.

Hoe kan jij ons helpen?

Neem even de tijd om één van onze vragenlijsten in te vullen (max. 20min)

Vragenlijst volwassenen (18+)
Vragenlijst middelbare studenten
Vragenlijst kinderen

Deel de bovenstaande vragenlijst(en) met je vrienden, kinderen, familie… en help ons 2000 vragenlijsten binnen te krijgen!

Kinderen (6-12jaar) kunnen deelnemen aan de Birger De Burger actie. In ruil voor het invullen van een Birger De Burger vragenbundel krijgen ze een toffe coole button. Ontdek de actie hier.

Meer info
Meer informatie over het label en kindvriendelijke stad vind je op http://kindvriendelijkestedenengemeenten.be/

 

23.08.16: Onderwijscheques schooljaar 2016 - 2017

Na de succesvolle lancering vorig jaar, biedt het OCMW ook dit jaar onderwijscheques aan. De cheque geeft gezinnen met een laag inkomen een duwtje in de rug bij de aankoop van materiaal of de deelname aan schoolactiviteiten.

Een cheque kost twee euro en heeft een waarde van tien euro. Afhankelijk van in welk leerjaar het kind zit, heeft de ouder recht op vier tot twaalf cheques per jaar.

De onderwijscheque kunnen tot 13 oktober gekocht worden in het Sociaal Huis en vanaf 17 oktober... in het Huis van de Bruggeling!

Als je cheques wenst aan te kopen, breng dan een bewijs van verhoogde tegemoetkoming mee, en een inschrijvingsattest van de school of gelijkwaardig.

Meer info lees je in de folder.

16.05.16: 20 procent meer oproepen bij de Opvoedingslijn

De Opvoedingslijn heeft de afgelopen drie maanden 20 procent meer oproepen gekregen dan dezelfde periode vorig jaar. Slechts een klein deel van de oproepen zijn ouders met specifieke vragen over radicalisering, al sijpelt de ongerustheid over radicaliserende kinderen wel vaker door in algemene opvoedingsvragen.

Lees het volledige artikel op de website van De Redactie.

 

Opvoedingstest

Op de site van De Standaard kan je een Opvoedingstest invullen.
De test is ontwikkeld door de Universiteit Gent, in samenwerking met De Standaard.

Doe de test.

Examentijd, ouders ook op de proef gesteld?

Kinderen uit de basisschool bereiden de laatste proeven voor. Tieners bewijzen zich de komende weken tijdens hun examenperiode. En studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst. Niet zelden een spannende periode voor ouder en kind.

Lees meer op de website van Groeimee.

Eénoudergezin

Alleenstaande ouder zijn is soms een bewust keuze, maar vaak het gevolg van een scheiding en soms van het overlijden van de andere ouder. Je kinderen alleen groot brengen kan op veel momenten zwaar zijn maar het betekent niet automatisch dat het nadelig is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is niet de gezinssituatie op zich maar de wijze waarop kinderen opgevoed worden dat telt.

Lees meer op de website van Groeimee.